uutiset

Isoseksi, kannattaako?

Kesäisin leirikeskukset heräävät eloon, kun joukko leiriläisiä temmeltää rippikouluun eli riparille. Nuoret voivat osallistua myös esimerkiksi laskettelu- tai urheiluripareille. Rippileirin sijasta on mahdollisuus myös päivärippikouluun.

Riparit ovat täynnä leikkimielistä kisailua, hauskoja iltaohjelmanumeroita ja syvällisiä pohdintoja kristinuskosta ja elämästä yleisesti. Kaiken tämän lomassa jokainen riparin vastuuhenkilö tekee osansa, jotta leirin ilmapiiri pysyisi hyvänä ja turvallisena jokaiselle.

Leirillä ohjaajina ovat pastori, nuorisotyönohjaaja sekä kesätyöntekijät ja kanttorit. Lisäksi tärkeän työpanoksensa antavat isoset, pari vuotta vanhemmat nuoret, jotka ovat käyneet isoskoulutuksen.

Monica Metsäranta.

Isoset toimivat ripareilla ikään kuin apuohjaajina. He esimerkiksi suunnittelevat ja toteuttavat leirin iltaohjelman sekä leiriolympialaiset, vetävät omia pienryhmiään ja järjestävät kukin pienen iltahartauden.

Yksi isosten tärkeimmistä tehtävistä on kuitenkin viettää aikaa riparilaisten kanssa ja toimia heille tukena ja turvana.

– Isoset ovat leiriläisten isosisaruksia ja ohjaajien oikeita käsiä. Isosilla on iso merkitys ryhmähengen luomisessa ja leirin ohjelman pyörittämisessä, kertoo Vaasan suomalaisen seurakunnan rippikoulutyön pastori Monica Metsäranta.

– Isosista oli apua, koska heidän ansiostaan uskalsin puhua muillekin kuin vain niille, jotka tunsin jo entuudestaan. Isoset olivat mukana pelaamassa ja juttelemassa, jos oli tylsää, kommentoivat Österhankmon leirikeskuksen riparilaiset.

Riparit tarjoavat paljon

Metsärannan mukaan isoskoulutus antaa eväitä ryhmän ohjaamiseen ja esillä olemiseen. Hän vinkkaa tärkeän tärpin isosena toimimisesta.

-Jokaisella isosella saa olla omat vahvuutensa. Kaikenlaisia isosia tarvitaan, koska leiriläisetkin ovat erilaisia.

Isonen Rinja Kivimäki on oppinut esimerkiksi sopeutumaan ja olemaan oma itsensä erilaisissa ryhmissä.

– Olen oppinut monia tapoja ryhmäyttää ja leikkiä nuorten kanssa. Nämä voivat auttaa minua ammattihaaveissani, sillä haluan tehdä töitä lasten ja nuorten kanssa, sanoo Kivimäki.

– Pystyn aloittamaan helpommin keskusteluja ja kertomaan itsestäni enemmän. Olen oppinut luottamaan itseeni paremmin ja turvautumaan myös ystäviin, kertoo isonen Patrik Thölix.

Riparitunnelmia kesän 2021 rippileiriltä Alskathemmetin leirikeskuksesta. Koko leirin yhteinen vesisota päättyi virkistävään uintiin. KUVA: TUUKKA SALO

Oppia itsestä

Monica Metsäranta sanoo, että isoskoulutuksessa ja varsinkin isosena toimiessa opitaan paljon myös itsestä.

– Tykkään sanoa olevani introvertti, mutta isoskoulutuksen aikana olen oppinut ja huomannut, että taidan olla ennemmin extrovertti, Thölix mainitsee.

Kivimäki taas kertoo ennen hävenneensä avoimuuttaan ja sosiaalisuuttaan, mutta isoskoulutuksen opettaneen hänelle näiden piirteiden hyödyt.

Ei ole olemassa muottia, johon isosen kuuluisi mahtua. Isonen hyödyntää omia vahvuuksiaan tehtävässään. Jokaisen ei tarvitse olla esiintyjäainesta, mutta toisaalta sitäkään ominaisuutta ei tarvitse peitellä.

Isoskoulutus opettaa myös ryhmätyötaitoja ja vastuuntuntoisuutta. Lisäksi isosen pesti on aina esimerkiksi hyvä kesätyö ja tapa osoittaa tuleville työnantajille aktiivisuutta.

Riparit ja isoskoulutukset ovat uniikkeja ja unohtumattomia kokemuksia. Siitä kaikki isoset voivat varmasti olla samaa mieltä!

Susanna Voutilainen