blogi

Vieraskynä: Älä lähde, ethän?

Toissapäivänä sain kuulla opettajasta, joka ei enää jaksa. Opettajasta, joka on välittävä ja huolehtiva, ammattitaitoinen ja hyvä lasten ja aikuisten kanssa, mutta samalla ihminen, joka ei enää jaksa, eikä pysty antamaan itsestään enempää koulumaailman hulluudessa.

Tämä opettaja pakenee ja repii itseään pois rakkaasta ammatistaan kuuntelemalla sisäistä ääntään kaaoksen keskellä. Hän kouluttautuu mindfullnessiin ja ratkaisukeskeisyyteen, etsii ja löytää keinoja ja työkaluja hyvinvoinnista huolehtimiseen, oman terveytensä ja jaksamisensa palauttamiseen.

Haluaisin huutaa tälle opettajalle, että älä luovuta! Rukoilla ja anella, älä vielä luovuta, ethän vielä luovuta. Ehdottaa, voisitko ottaa vain aikaa itsellesi, pysähtyä hetken ja palata sitten takaisin. Vahvana ja viisaana palauttamaan rauha ja luottamus takaisin kouluarkeen, olemaan jälleen lastemme ja nuortemme ja opettajayhteisösi apuna ja tukena.

En ymmärrä, mitä vielä pitää tapahtua, että rehtorit, vanhemmat, kuntapäättäjät ja poliitikot opetusministeriä myöden havahtuvat siihen, että nyt ovat viimeiset hetket tehdä muutoksia. Näitä opettajia on kymmeniä, satoja, ja kun aikuiset, koulussa ja kotona, eivät voi hyvin, se heijastuu suoraan lapsiin ja nuoriin.

Miksi et Sauli sinäkään tee mitään?

Tänään viimeisimpänä Sisä-Suomen poliisilaitos julkaisi tiedotteen pahoinpitelystä yläkoulussa Tampereella. Kaiken edellä kuvatun päälle on erittäin ahdistavaa lukea, että tätäkin rikosta oli seurannut useita nuoria, joista moni oli kuvannut tekoa yrittämättä puuttua tapahtuneeseen, saati suojella uhria. On todella pelottavaa, millaiseen elämään olemme ajautuneet. Eikö yksi Koskelassa kuollut lapsi riitä?

Minulle se on jo yksi lapsi liikaa, kuten on se opettaja, josta sain toissapäivänä kuulla. Sille opettajalle haluan vielä sanoa, että sano ääneen se, että et enää jaksa. Kerro opettajakollegoillesi, rehtorille ja vanhemmillekin, että nyt on pysähdyttävä yhdessä, nyt on ratkaisun ja muutosten hetki. Älä jää enää yksin ajatuksinesi, äläkä lähde, ethän?

Raija Koivisto