blogi

Vieraskynä: Kipinöitä yrittäjyyteen

Tällä viikolla meillä oli jälleen lähipäivä verkossa. Muutama opeopiskelija sai taas hienosti opintonsa päätöksen ja omakin valmistuminen alkaa pian häämöttämään edessä. Samaan aikaan tuntuu tosi hyvältä ja tosi haikealta! Verkko-operyhmässä Marjan johdolla on ollut hyvin kannustava ja kehittävä henki, ja reppuun on saanut talteen paljon hyviä käytänteitä, opetusmenetelmiä ja rohkeuttakin omaan opettajuuteen.

Kevään aikana olen osallistunut mukaan myös Kipinöitä yrittäjyyteen -pilottikurssille. Yrittäjyysosaaminen on tärkeä osa opettajan työtä, ja verkko-opinnoissa on sukellettu yrittäjyyteen oman konkreettisen kokemuksen kautta ja siten on saanut samalla eväitä opiskelijoiden ohjaamiseen. Kurssikuvauksessa lukee todenmukaisesti, että yrittäjyydessä ja yrittäjämäisessä oppimisessa on kyse tekemisestä ja tekemällä oppimisesta.

Työelämän muutos ja nuorten kiinnostus yrittäjyyteen on ollut kasvussa, joten jatkossa yrittäjyysosaaminen opettajan kompetenssina korostuu. Tuntui hyvältä lukea aiempi uutinen, jossa kerrottiin lääkärineuvos Sakari Alhopuron Suomen Yrittäjille tekemästä lahjoituksesta opettajien yrittäjyysosaamisen lisäämiseksi. Lahjoituksen taustalla oli tarve lisätä nuorten yrittäjyyshalukkuutta ja -osaamista sekä edistää uusien kasvuhaluisten yritysten syntymistä.

Haluan myös itse vahvasti myötävaikuttaa nuorten yrittäjyysosaamisen kasvattamiseen. Yhtenä konkreettisena tapana toteutan opeopintojen kehittämistyönä projektin yrittäjyyskasvatuksen ja -koulutuksen kehittämiseen. Edessä on myös mielenkiintoinen kesä ensimmäisen kesätyöntekijän kanssa. Tästä mahdollisuudesta kuuluu kiitos myös Vaasan kaupungille, joka myönsi nuorelle kesäduunisetelin! Nuorissa elää tulevaisuuden toivo ja rikkaus, jota meidän aikuisten tulee kaikin tavoin tukea eteenpäin.

Raija Koivisto