uutiset

Kesätöitä kunnista!

Kunnissa on tulevana kesänä aiempia vuosia enemmän tarjolla kesätyöpaikkoja nuorille. Kuntatyönantajien mukaan kunnissa tarjotaan ensi kesänä noin 59 000 kesätyöpaikkaa nuorille. Viime kesänä kunnat tarjosivat tai tukivat yhteensä noin 40 000 nuoren kesätyötä.

– Kunnat ilmoittivat palkkaavansa itse ensi kesänä noin 31 000 nuorta kesätöihin. Kuntien yrityksille ja yhteisöille tarjoamilla kesätyöseteillä kunnat arvioivat työllistyvän noin 28 000 nuorta, kertoo KT:n työmarkkinatutkija Riikka Krause.

Puolet peruskoululaisille ja lukiolaisille

Noin puolet kuntien tarjoamista kesätyöpaikoista on suunnattu peruskoululaisille ja lukiolaisille. Kesätyöntekijöistä noin kolmannes on ammattiin opiskelevia, joihin kuuluvat myös yliopisto-opiskelijat.

Kunnissa nuorille tarjolla olevia kesätöitä ovat yleisesti puisto- ja puutarhatyöt, siivous- ja kunnossapitotyöt sekä liikuntapaikkojen ylläpito. Useassa kunnassa nuorille on tarjolla myös tehtäviä kulttuuri- ja nuorisopalveluissa.

Hoitoalalla ja varhaiskasvatuksessa alan opiskelijoita palkataan muun muassa vanhusten, vammaisten tai lasten pariin vuosilomasijaisuuksiin ja harjoitteluihin. Kunnat hyödyntävät nuorten osaamista myös markkinointi- ja sosiaalisen median tehtävissä.

Kesätöitä pyritään tarjoamaan nuorille koronasta huolimatta.

– Koronatilanne tuo jonkin verran epävarmuutta ensi kesän kesätöihin ja harjoittelupaikkoihin. Koronatilanteen muutokset voivat johtaa siihen, että suunnitellut kesätyöpaikat ja harjoittelut voivat jäädä toteutumatta, mikäli työnantajien toimintoja rajoitetaan, kertoo Riikka Krause.